}

Jom Click beramai2.. ~wink~

Ammar Jr.

 Baby Birthday Ticker Ticker

Thursday, April 7, 2011

Makanan pejal pertama AMMAR HAFIY


Salam..

Yeah..sebenarnyer dari hari isnin hari tu mau buat entry ni.

Tapi x upload gambar plak.

Bila dah upload gambar..x sempat mau resize.

Bukan aper..bz..ader kes skit kat opis ni.

Ok.. Makanan pejal pertama yang masuk ke perut Ammar Hafiy pada Sabtu pagi 02/04/2011 

adalah...............





Keledek manis jepun (Japanese Sweet potatoes)

Yang disediakan dgn penuh rasa kasih, sayang and cinta oleh babah and mummy ammar.

Nenek plak jadi mandur... :p

Keledek ni aku beli seminggu sebelum kat Giant 18.

Ingatkan nak bagi masa Ammar balik Shah Alam..tapi x sempat + Ammar macam x heran ngan makanan.

Cara2 menyediakannyer..


Budak yang bermuka pelik bila first time duduk dalam kusi cumel ini.


Keledek yang dah dipotong kiub


Steamer tupperware. Steam gunakan steamer ni. Cepat and x hilang khasiat.


Aik..apsal pic ni senget?..keledek yang telah dilumat oleh encik usrule menggunakan Muchkin food grinder, sedia utk diblend


muchkin food grinder



Dah siap di blend


Ini tgn encik usrule. Nampak x susu yang baru saje dipam. Aku gi pam..step di atas encik usrule settlekan.


Budak yang excited sebab tgk mummy and babah dia excited.


yeah..Ammar heart daddy..esoknyer pakai i heart mummy plak..hehehe


Banyak ni je..pastu campu ngan fresh susu ibu.


Muka pelik sebab makan


Tetap mau posing..!


Macam x berminat jek mau makan.


Yeah..inilah hasilnyer.. 



Lepas ni nangis..sebab?? mau susu gak..mengempeng..heheh


Dah makan..kita gi kenduri kawen ye..





Muka budak senang hati..hehehe



16 comments:

PinkGremlin said...

Hehe, muka Ammar mcm hairan je first time makan ya. Hehe. Babychair tu yang mcm mana punya? Mcm ok je Ammar duk dlm tu, tak melurut pun :) Boleh share?

Lisa said...

uit kak mai, patutnya bg la bubur nasi dlu heheh, ni terus bg keledek hahaha.. erm ammar lebih suka menyusu tu tp kena ajar gak kak mai, nanti jd mcm anak buah along dh sethn takmo mkn sgt berat tak naik2.. apa2 pn ammar mmg sepet hahaha

Mrs Nageb said...

wah...cam sedap jer...huhu
Mareesa fisrt solid food dengan pisang :)

MyRule said...

Pink..aha. Dia pelik jek. Jenuh nak tunggu dia buka mulut and makan.

Babychair tu brand My Dear. Lawala..ader katon2. Mula2 ok..pastu melurut gak. Cuba bagi baby toys..biar dia excited. Tapi Ammar ni memang jenis x kisah. Letak je mana2, dia ok.

Hehehe..tak dan nak buat bubur nasi long. Lagipun keledek tu dah ader.. Tapi selasa aritu mak akak dah bagi bubur nasi. Abis dia sembur. Dia makan skit je..pastu kalau bagi lagi dia melalak mau susu gak. Dapat susu..terus diam. Ala long...dah mummy dia pun umur setahun baru makan..hehehe

MyRule said...

Mrs nageb.. sedap kot..heheh
Pisang lagi best... :P

atulhani said...

mana plak beli muchkin food grinder tu.. mcm menarik pulak hehehe..

Kasehku said...

Masa Kaseh dulu , sy kasi guna jari. Kasi dia isap je. Pun kasi puree buah jugak. Mmg baby blom "makan" dengan erti kata sbnr lagi. Untuk 1step ni kasi dia knal rasa dulu untuk smggu 2. Terus kasi makan nasi pun boleh juga. Tapi try step bt step. Kena ajar dia menelan dan rasa. Sweet Potato is good.

MyRule said...

atul..eip..eipp..lambat lagi..baby pun x kuar lagi..hehehe

i beli kat kedai baby disney kat sect 18 ni jek. Tapi online pun byk.

Kaseh..ooo..kasi ngan jari ek..nanti nak try plak bagi guna jari kat ammar. Jgn dia gigit jari guna gusi dia cukupla..heheh

Ina Hashim said...

akak x penah lak beli keledek jepun ni..haritu try keledek yg kaler oren tuh..suka firas makan

atulhani said...

isk isk.. bkn utk mknan baby jer kan.. boleh grind apa2 menda gak klo nk kan kan kan.. :P

MyRule said...

kak ina..try la.. keledek oren tu memang fave saya masa kecik2..suka giler.. :p

atul..hehehhe..aha la..boleh aje..

Siti Hajar said...

ammar ni jenis suka minum susu ibu dia..hehe tp gigih la Mai wat makanan ni.. Hajar nant x taula larat ke x nak wat sendiri..

Luv like this.... said...

awk stay sah alm ke?

btw,kna bljr utk buat solid food cmni..my qaid lg 2 bln da bole mkn

like gmbr y lst tu...santai abis ammar

MyRule said...

Hajar.. Rasanyerla..bila dapat susu and dah kenyang..memang puas hati abis muka dia. Buat makanan dia time weekend pastu frozenkan. Kesian kat my mom kalau dia x sempat nak buat. Lagipun encik usrule prefer buat sendiri dr beli.

Mama Qaid..yup..stay and keja shah alam. Cuba la berlajar..senang je..

hehehe..itew gambar dia senang hati dapat jalan2.

nur easy said...

tambah2 sedap makan kat ats kusi cumel ya ammar.. haha cool je landing ats handbag mummy ya ;)

MyRule said...

easy..baby kan suka kaler2 ceria..ooo..itew handbag nenet ammar.mummy dah lama...... x pakai handbag sejak ader ammar.. :P