}

Jom Click beramai2.. ~wink~

Ammar Jr.

 Baby Birthday Ticker Ticker

Thursday, April 14, 2011

Breastmilk Storage


Salam..

Hari mau cerita pasal breastmilk storage. Err.. korang guna aper ye?

So far, sepanjang usia Ammar dah nak masuk 7 bulan ni kan, dah macam2 storage kitaorg guna.

Mula2 dulu masa zaman pantang and masa Ammar warded kitaorg guna bekas dadih tu..



Pinjam gambar.. :p

Sanbil2 tu guna juga botol storage


ni pun gambar pinjam..tapi botol sama.. :p

Cuma stok botol x banyak la..ader 8 biji. Yang 8 biji ni guna utk storage hari sabtu dan ahad. So, x payah frozen sebab ammar boleh minum on monday.

Lepas tu bila dah start keja..bekas dadih dah macam x sesuai. Takkan aku nak usung bekas dadih tu banyak2 gi opis. Botol plak agak x ekonomi. Nanti nak tunggu cycle seterusnyer amik masa sampai 3,4 bulan.

So...lepas timbang tara, survey kami decide plastic storage. Agak mudah sebab dah siap sterilize. Malah x guna space yang banyak. Boleh bawa satu kotak terus. Jadi x akan ader masalah x cukup storage dia opis ke, travel ke. 

Tapi plastik ader 2 jenis. Ziplock and takder zip. Ko kena pakai getah or cable tight. Agak remeh skit la. Yang zip plak..mahal skit dari yang x der zip. Sebabkan kitaorg nak pakai dalam kuantiti yang banyak..takder zip aderlah menjadi pilihan.


Yang ni gambar sendiri.. ;p

Inil adelah hasil 2 minggu. Korang jgn plak bandingkan dgn korang ye. Ammar kan time weekday x menyusu direct. So..weekday memang pump.
Ini peti ais kat umah kitaorg sendiri kat sect 18 tu.

So far aku dah pakai hampir 600 plastic storage ni. Lagi sekali..sila jgn bandingkan dgn korang ounyer ye.


Cuba kira

Sehari aku pam  =  7 kali (pukul rata)

Isnin hingga Jumaat.. weekend jarang2la.

So

7*5 = 35 pcs 

35* 4 minggu = 140 pcs.

Ammar sekarang dah nak masuk 7 bulan.

Tolak 2 bulan time pantang

Jumlah  140 (sebulan) * 4 (bulan) = 560 pcs.

Sekarang ni Ammar tengah abiskan stock bulan January.

And kat umah masih ader dekat 3/4 deep freezer lagi.

Err...banyakkan..?

Sebenarnyer aku buat entry ni bukan nak menunjuk.. ~wink~

Sebenarnyer..Ammar punyer plastik susu tu dah nak abis..tinggal 5 helai je kot. 

Tapi plastik yang aku order Selasa aritu x sampai2 lagi. Berdoa sgt2 sampai hari ni.

Kalau ikut status, malam tadi dah DELIVER.

Kalau x balik karang kena gi beli plastik susu kat kedai baby dulu utk back up.

Aku beli online..kat sini.. beli 2 kotak percuma satu. Ni pembelian ketiga.


So far, aku jumpa ni paling murah..

Ps:  aku baca kat blog mana entah..lupa. Penjualan plastic storage ni akan diberhentikan..Kalau betul memang kena pk another option...huhuhu





8 comments:

Ina Hashim said...

jelesssssssssssssssss

nur easy said...

alhamdulillah.. murah rezki ammar. seronok tgk usaha nak bf ni ;)

MyRule said...

Kak ina.. x mou la jeles..hehehe
Ammar dapat direct weekend ajer..:P

Easy..dah rezeki dia kan..dia behave time jauh ngan i..Allah balas bagi dia rezeki yang lain plak.. Sure AF pun ader rezeki dia sendiri kan..

Mrs Nageb said...

Dear~
I dulu ada pk nak guna plastik gak..ntah hubby tak bagi pulak...malas nak cakap banyak,i dok beli jer botol...senang..hehehehe

Lisa said...

kak mai,

pasni takyah dh nak beli plastik, harap cepat2 ammar leh dok skali dgn mummy n babah dia heheh

MyRule said...

Dear...kalau x banyak i prefer botol..heheh.. nampak cantik jek dalam peti ais..

Along..amin..doa2kan tau

NahiZ (chynk) said...

...Hi blogwaking will link u soon.
Banyak nyee susu..siyesly inspiring!..
I dulu pun ade isu gak nk storage ni sebab nak jimat space n duit beli botol. Tp ramai ckp beli plastic ni one time pakai x jimat. Then gune bekas dadih tp byk plak isu plastik die. Pakai botol lg bagus. So i pun invest beli botol 24 bijik tambahan. And 1 thing i nak share ngan u pasal plastic ni from susuibu.com, diorg kate x bagus n x akn jual dah pas ni sebab die absorb 60% nutrien BM kite. at the end bby minum susu kosong je. Die cakap ini based on research tau...

I pun dh x pakai beg plastic. Rotate botol je!

MyRule said...

Nahiz..oo..ye ke?.. i ader dgr pasal nak stop ni, tapi x tau plak kenapa. Tq for the info. Pakai botol tu kalau sedikit, memang ok. Tapi ni banyak nak kena simpan..huhu..

Susu banyak tu sebab baby x direct bf on weekday..thats y boleh pump byk..

Nampaknyer kena beli botol la ni. :P