}

Jom Click beramai2.. ~wink~

Ammar Jr.

 Baby Birthday Ticker Ticker

Wednesday, January 4, 2012

Negative

Salam semua..

Ni bukan nak citer negative filem tau..tapi nak cerita perangai negative Ammar.

Dalam umur sekarang ni, memang dia kuat meniru. Ko buat skit jek, kejap lagi dia dah buat. So, jaga2 lah perangai and tingkah laku depan anak ye.

Tapi, kita bukan boleh control semua orang kan. Dapat2 plak macam abang Ammar yang gi nursery tu. Bukan nak salahkan nursery tau. Tapi ye la, dah ramai2 tu, pelbagai umur sikit sebanyak tercopy gak kan. Sama juga kalau antar ke rumah orang.

kalau dia ikut yang baik tu..lega hati..tapi bila dia ikut yang negative tu..aduhai,,anak..naperlah ikut. Tapi dia bukan tau apa pun kan? Orang buat..dia pun buat gak.

1.  Benda yang paling kitaorg perasan sekali adalah ammar dah pandai menendang. Tendang ball memang terror la. Tapi ni kalau kita marah dia, dia akan protes dengan menendang. Tendang tau! 2,3 kali pakai kaki. Apa yang kitaorg buat, babap kaki dia. Takpun jentik sambil larang kata ball aje boleh ditendang. Mula2 dulu memang cakap jek. Tapi macam tu gak. Kekadang dia ingat kitaorang memain ngan dia.

2. Satu lagi tanda protes dia, kalau kitaorg larang or tegur dia adalah dia kan hantukkan kepala dia. Takpun ketuk kepala dia. Jangan tanya aku kat mana dia dapat idea ni. Aku pun x tau. Kitaorg selalu cakap ngan dia, yang dia kena sayangkan diri dia. Kitaorg sayang dia. Tak baik buat macam tu kat diri dia. Baru2 ni masa balik umah nenek melaka, dia hantukkan kepala dia kat tembok batu. Depan aku..depan nenek and depan cik ina dia. Haaa..berbekas merah. Slow..tapi tembok batu. Sebelum2 ni dia hantuk kat tilam, kat dada aku or badan encik usrule jek. Nenek aku risau, kot2 sampai besar dia buat camtu.

3.  Dan yang ketiga ni lagi best. Err..aku tak tau la anak korang pun buat camni gak. Kalau nak mandi or tukarkan pampers, Ammar suka pegang2 bibird dia. Agaknya dia baru discover kot. Kekadang terpaksa alihkan tangan dia. Aku risau jek sampai besar esok jadi habit. Ke perkara biasa je tu? Any comment??


22 comments:

rDnA said...

no.3 tu danial pun sama.bila bukk pampers mesti dia pegang bebird dia.pastu bila cakap 'haip' mesti dia gelak..cam yg lain maybe belum ketara kot ikut umur danial yg belum setahun.

nur easy said...

so far no.3 tu af takda buat.. sbb mgkn secepat mungkin xbiar dia tak pakai apapa.. hehe.. itulah anak kan, kita suka dia cepat mengikut, tp harap2 y baik2 sajalah y di ikutnya tu

AnaLyana said...

Dani setahun 9 bulan, masih lagi suka ikut apa yang kita buat.. so far, tendang2 belum lagi.. tak tau la pulak akan dtg sebab hari ni first day masuk taska.

Legally Pink said...

No 3 sama, walau dah cakap tak elok main dengan bird dia, at times, memang dia buat juga...

mRs.fAriDnAnA said...

yg no.3 tu sme jgk la dear dgn akif...nak lg masa mandikan dia or basuh die buang air besar...tendang2 xde lg tp klu marah akif akan marah kte blk mcmna buat angkat tgn (mcm nak tepuk tu)tp klu die xdpt apa dia nak akif akan baringkan bdn dia ke belakang wlupun mse tu kte tgh dukung dia...sambil nangis ngamuk2...yg nih mmg sgt2 na xsuke...

MyRule said...

rDna..oo sama gak ek? Memang la, kalau haip kan dia sure gelak2. My mom cakap memang baby boy camtu.

Easy..AH ni laju jek tangan dia. I bukakan pampers, terus dia usik birbird dia. Tu la..harap2 dia ikut yang baik2 jekk..

MyRule said...

Analyana..ooo.. setahun 9 bulan pun still mengikut ek. Ni kena take note ni. Bab yang kita boleh control okla..yang kita tak nampak tu..payah skit.

Dani masuk taska ek arini, harap2 dia okla..:)

Pink..ok..sorang lagi. Thats mean memang tengah stage dia ni..lega skit ati.

Nana.. sorang lagi. So x risau sgt. Cuma kena prevent dari jadi habit. I pun x tau mana dia dapat idea tendang and hantuk kepala tu..huhu

aziyana said...

ada yg mcm same je ngn my dotter..huhuh skrg ni dh pandai merajuk..kalo tak bg ape2 or amik ape2 die guling2 nangis toksah cakap la, kadang2 die hentak kepala jugak..pastu psl masa tukar pampers pun ye jugak, die suke pegang tut die..huhuhuhuhu tak tahu la perangai mane yg diambil

MyRule said...

Aziyana... hantuk kepala gak ek? Pelik kan?..mana tah diaorg dapat idea ni. Memula dulu i rasa bersalah kalau dia hantuk kepala.

Ooo..i ingat baby boy je suka pegang bibird..gigirl pun sama gak ek. Takpe2..kena prevent dari jadi habit ni.. :)

sharEna said...

naurah pon kalo perangai mcm2 mesti rasa dia blajar kt nursery...hurm..nk buat guane kalo dh gtu kan? cuma kite kena ckp la byk2 kali pon xpe spy dia x buat benda yg x bagos tu. insyaAllah lama2 dia dgr kata. kena sabar sketla =)

MyRule said...

Sharena..ye la diorg kan ramai kan nursery. Ader baik n buruk. Harap2 Naurah and ammar dgr kata la..and lupa habit yang pelik2 ni.. :)

Nadya said...

no 3 tu ade baca kt baby website pasal development. ade satu masa die akan notice genital dan akan pegang2 out of curiousity.tp jgn bg salu la kot nnt jadik habit lain pulak..huhu

dulu aydan ade gak main ketuk2 kepala sendiri..lame2 die dah xwat..hentak kat tembok ke xde lg la setakat ni..

Princess Cindellyna said...

sian ammar dia hantukkan kepala pastu dia tak kata sakit ke..???

AnaLyana said...

tak tau nak balas kat mana..hehe, blas kat sini lah..:)

kite dah 30 weeks.. awak 31 weeks kan.. lebih kurang jelah nanti kita bersalin..

MyRule said...

Nadya.. Ok noted. Tu la, memang kena haip selalu supaya x jadi habit. Thanks ye.

Aydan pun ader ketuk2 gak ek? So memang ramailah. Kurang skit risau i. Kena ajar ammar ni..harap2 bila besar skit dia tau perbuatan tu x bagus..:)

Cindellyna..hehehe..kekadang dia end up dgn menangis. Tapi nak kata menangis sakit pun ye juga..menangis sdeih pun gak. Macam nak suruh orang pujuk dia..huhu

MyRule said...

AnaLyna..aha beza seminggu je..Best2..ader geng berpantang nanti..:)

Lisa said...

kak mai,

fina pn suka ketuk2 kepala dia, la ni makin kerap dia ketuk2 kepala dia guna tgn dia

adoi dh larang makin dia buat huhuh

MyRule said...

Lorr...Fina pun sama gak ke?..Ermm...pandai2 betul bebudak skang kan..heheh

deena awanis said...

bab tendang tu, setakat ni dia cuma tendang bola..yang hantuk kepala kat dinding n pegang "bibird" tu memang betul!!pegang betul x kesah sangat..yg hantuk kepala tu geram betul!!

lagi satu kalau marah, dia hempas2kan badan kat lantai..hishhh..geram betul!!

MyRule said...

Deena, maybe sebab Ammar gi nursery. Mungkin kot dari situ dia blajar bab tendang tu huhu.

Haa..samalah..ammar pun teror bab guling2 ni. Tak kisahlah kat mana2. Tapi kalau kitaorg biarkan..nanti dia senyap and bangun sendiri..kira dia tau lah cara tu x jalan..

Nens Collection said...

ammar saya mmg suka main beberd die jugak..smbil minum susu,die gentel2 haha..ape benda la habit..hehe

MyRule said...

Nens..kalau ikut pandangan ramai..memang kebanyakan akan main2 bibird dia..Bru discover kot.. :)