}

Jom Click beramai2.. ~wink~

Ammar Jr.

 Baby Birthday Ticker Ticker

Tuesday, June 21, 2011

Pernah dengar statement ni x?


“Bila nak tambah lagi?”
“Takkan sorang jek.. bagi lah kawan kat Ammar”
“uik..takkan merancang..nanti bla bla bla…”

Pastu statement ni plak?
“Aik..baby tecit lagi, dah pregnant”
“Tetiap taun ko beranak ye”
“ko x merancang ke?”

Muahahah..aku rasa korang pun dapat statement2 macam di atas kan? Tak banyak pun, sure sebijik dapat gak kan?

Aku pun dapat gak. Statement yang belah atas la. Yang belah bawah x lagi. Tak banyak, tapi ader dapat gak.  Tapi statement paling x bijak aderlah dari sorang operator ni. Naper aku kata dia x bijak? Sebab soalan dia macam ni…

Z : Akak bila nak tambah lagi (masa dia Tanya umur Ammar baru dalam 4 or 5 bulan kot)
A : Sabar2la..ammar pun tecit lagi. Tunggu dok sekali (dia tau aku PJJ ngan Ammar + encik usrule tapi lagi mau tanya)

Tapi sebenarnyer aku nak jawab camni
“KO tu bila lagi? Kawen dekat setahun dah? Dok sibuk2 tanya org. Nanti org bagi sedas dua kat ko..baru ko tau”, Tapi x sampai hati. Takut dia nangis kat situ gak.. :p

Haaa…perasan tak? Minah ni..dia sendiri x pregnant lagi, tapi dok bz body kat aku yang at least dah ader sorang anak ni. Tak pernah plak terlintas nak Tanya dia pasal anak..even kat laki dia (laki dia deskmate aku) pun aku x pernah Tanya. 

Ni la orang2 kita. Bila takder, sibuk2 tanya. Bila dah ader, pun sibuk Tanya lagi. And bila tambah lagi dalam waktu terdekat, mengata. Lambat tambah, pun mengata gak. Diorg x tau ke yang tu semua rezeki. Camner ko plan pun, sebagus mana ko plan pun kalau Allah dah nak kasi..saper pun x boleh nafikan..

So far, aku jawabla..Ammar tecit lagi. Lagipun kitaorg kan PJJ.  So better tumpukan kat Ammar jek. At least la sampai Ammar 2 tahun. Paling2 kurang pun sampai kitaorg dok sekali balik. Bukan aper..aku baca blog Aishah Rahim dan Nadxoxo. NAdxoxo ni period dia dah lewat. Dia risau sebab Zahin tecit lagi. Lebih kurang sebaya Ammar. Aishah Rahim ni plak, dia pregnant. Nasyriq pun lebih kurang sebaya Ammar. Aishah memula macam stress and x dapat terima yang dia pregnant, Dia takut Nasyriq x cukup kasih saying and perhatian. Dia risau orang akan mengata.  Sampai dia TERfikir nak gugurkan baby tu. Tengok!! Betapa kuatnyer penangan statement2 kat atas tu.

Itu dia memang stay ngan anak dia. So, macam aku ni lagi la. Cuma time weekend je ngan Ammar. So, memang kalau boleh biarlah sampai 2 tahun. Lagipun Ammar kan menyusu. Tapi…tapi kalau plan camner pun..kalau Allah nak bagi, redha je la.

Kekadang yang Tanya tu sendiri pun x tgk diri sendiri. Contoh macam kes budak yang Tanya aku tu. Kekadang yang Tanya or buat statement tu, x kawen lagi. Diri sendiri pun x tau kalau dia kawen nanti camne. Samada ader anak, takder anak or anak berderet2. Dan bagi mak2 budak yang dah anak pun, x boleh gak bagi statement camtu, kena fikir..esok2 anak  korang kena camtu.. cane?

Ok..aku nak bagi satu contoh. Contoh real punyer. Abang aku. Dia kawen muda. Lepas grad terus kawen. Kakak ipar aku sebaya dia gak. Anak memang rapat2 la. Memang meriah umah dia. Tapi sekarang..idup dah relaks. Umur 35, dah boleh enjoy laki bini. Anak first darjah 5, no. dua darjah 4. No 3 darjah 2 dan no. 4, 6 tahun kot. Yang bongsu plak dah 2 tahun lebih.  Dah boleh gi honeymoon berdua ke oversea. 

Sebenarnyer la..aku type ni semua just nak bagitau, kalau rasa2 nak bagi statement2 macam di atas tu, sila la pk banyak kali. Pandailah diorg nak menguruskan keluarga diorg. Uruskan anak2 diorg.  Rezeki  Allah bagi. Rezeki juga di tangan Allah. Tak rasa macam mempersoalkan aper rezeki yang Allah bagi ke?

8 comments:

harzharun said...

betul2...org xreti diam kan...ada je nak tny pape...

btw, ammar duk dgn mak u eh?...i br tau....camne ek?..leh cite sket susah senang dia...sbb i pun dah tfikir sal nak bg sapa jg baby i nnti bila masuk keje nanti ni..huuuu

✿ n.i.e.y.x.z.h.a ✿ said...

itula.. ade je hamba allah yg sibok duk jage tepi kain org.. takde anak, sibok tanye bile nak ade anak... bile dah ade, sibok plak tanye bile nak tanye lagi.. tak reti2 nak cermin diri sdri.. hmm.. stakat ni... sblm nieza dapat Rania.. jenuh jugakla menjawab soklan2 yg dtg berdas2.. sampai tak larat dah.. tp skang ni...sblm org tanye, baik nieza bgtau dulu..."ktorg mmg tak penah tolak rezeki...ktorg tak kesah kalau Rania nak dapat adik lam mase terdekat ni.. at least ade la jugak kawan yg nak main same2 :p"

MyRule said...

Dear..aha, ammar tinggal ngan hubby and my mom kat melaka.

U nak tau pasal aper? Bagi i, yang paling susah bab rindu la. Dapat2 kalau dia buat perangai ke. Bab sakit so far alhamdulillah, x pernah tempuh lagi la. Bab susu plak, kena pump ikut jadual. As long as tau nak handle, x der prob sgt.


Bab penjagaan plak, memang i rasa puas hati. Ye la..mak and hubby sendiri yang jaga. Lagipun kat Melaka ader nenek and adik i. Memang Ammar x sunyi la.

Cuma weekend tu i memang spend time betul2 ngan Ammar. Bagi susu direct, tido ngan dia, bawa je ke mana i gi. Tetiap bulan memang ader amik cuti untuk spend time ngan dia.

Nieza..memang kan? kekadang pelik ngan org2 camni. Aper benda yang diorg nak sebenarnyer..

nur easy said...

owwhh cam kita ni lagi la.. 4/5 bln skali br dpt jumpa. dgn dia tak kenal kita lg..perasaan apakah itu.. hehe lupakan2.. pertanyaan2 cam tu kurang sikit la, sbbnya mereka2 xdpt jumpa kita nak bertanya..hik2

tp hajat di hati mau lagi. mudah2an Allah permudah urusan ;)

MyRule said...

dear.. rezeki masing2 kan. Insyaallah..AF still kenal bau ibu dia. Agaknyer dia memang tertunggu2 u balik..

Amin..i doakan one fine day AF ader geng kat umah..heheh

atulhani said...

memang orang biasa dok tanya.. saya dulu pun, naik panas telinga.. suka hati orang lah nak pregnant ke tak ke.. semua tu ketentuan Allah. dan life kita, kita yang merancang. Abaikan saje soalan2 cepu gangsa tu semua...

harzharun said...

ooo...babah dia ada sama...xpela...ammar xde la terasa sgt kot kan...

semoga korang cepat2 dpt duk sama..

MyRule said...

Atul..yup, abaikan..tapi kalau dapat bagi sedas dua best gak kan...heheh

Harz..ye la., babah dia sekali..tu yang double rindu tu.

Amin.. ehh.. u nak bagi baby saper jaga nanti?