}

Jom Click beramai2.. ~wink~

Ammar Jr.

 Baby Birthday Ticker Ticker

Tuesday, September 4, 2012

Sewa atau duduk?

Salam korang,

err..ader org baca lagi ke blog ni?

Belasah la kan.. Kitaorg  ni sekarang tengah dalam dilema. Kan kitaorang baru beli rumah kat bukit Tinggi kan. Jadinyer mula2 memang nak duduk. Macam best jek dok umah sendiri. Dah dekat 3 tahun dok menyewa. Tapi bila dah dapat kunci, lain plak jadinya.

Bila ditimbang tara, banyak benda yang memberat ke stay kat umah sewa sekarang, antaranya


  • Perjalanan gi balik kerja encik usrule satu jam je. Lebih selamat sebb tak payah lalu jalan motor KESAS tu.
  • Kedai dekat, giant, masjid, rumah adik aku.
  • Kalau dikira ngan tolak sewa rumah baru, kitaorg bayar kurang skit kalau kitaorg stay kat rumah baru.
  • Kitaorg berdua suka kan kawasan rumah sewa ni.

Kat bawah ni plak kalau kitaorg pindah

  • Perjalanan gi balik keja encik usrule jadi double, masa dan cost
  • kena bayar umah lebih skit daripada kitaorg menyewa dan sewakan umah baru.
  • Nanti kat sana kalau bawa ammar n akid keluar sorang, kena turun buka gate sendiri. Keliling semua rumah org, kalau kat seksyen 18, depan umah ader security guard sekolah.
  • Rumah sendiri, boleh hias cantik2, pasang kabinet, langsir lawa2.

Haa..tu antara nyer la kan reason kitaorg. Korang rasa camner?

10 comments:

atulhani said...

saya pun teringin duduk rumah sendiri.. kalau jadi cam awak ni, mgkin masih dok umah sewa kot.. nanti anak2 dah besar sket boleh la pindah.. like me, duduk umah ngan MIL, entah bila nak pindahnyee...

Allene said...

prefer rumah sendiri. sebab kita da labur bnyk masa membeli. nnt bagi orang sewa jahanam rumah. sayang je. nak repair pkai duit lagi. nnt bila nak duduk sana da tak best.

Mrs.Yana @ K.M & B.U.M.P said...

kalau saya lebih baik duduk rumah sendiri, dan saya dapati hanya satu kekurangan je dalam duduk rumah sendiri tu iaitu tempat kerja suami akak yg jauh sikit. setuju dengan Allene, kos bayaran rumah dah 2x ganda dan risiko menyewa kan rumah 'bakal memeningkan kepala' ...
apa pun, buatlah keputusan terbaik.

iedchan said...

ermm..jual rumahh baru tu (dgn harga lgk mahal)..pastu beli rumah lagik baruuuuu hahaha

MyRule said...

atul, dah neli umah ke? kalau i dok ngan mak mertua pun nak cepat2 pindah sbb kurang privasi kan. sabar ok, insyaallah nanti2 pindah la tu ;)

MyRule said...

betul tu. huhuhu, nak hias rumah, nak hias rumah, nak hias rumah huhuhu

MyRule said...

sebab tempat keja hubby jauh la jadi berat nak pindah. sian dia kalau balik ujan or lewat. dah la kesas tu jalan motor agak sunyi. lagi satu, nanti gi keja, ammar n akid belum bangun lagi huhu

MyRule said...

dot, yeah x betul. aset tu hehe. harga umah tu dijangka mencanak2 naik. sewa pun dekat 1k muahahah

atulhani said...

actually my hubby dh beli umah sblh umah MIL. Jd, we live in big house instead.. tp family house le jadinya. bkn mcm rumah sendiri which totally independent..

sy nak beli umah sendiri nanti, tgh survey.. hihi.

MyRule said...

dear, kira dinding semua pecah ke or u kena keluar pintu umah mil i baru masuk umah u? kalau stil dua rumah berasingan, i rasa ok kot