}

Jom Click beramai2.. ~wink~

Ammar Jr.

 Baby Birthday Ticker Ticker

Wednesday, November 21, 2012

Terible two!

Salam semua...

Lama gile tak update blog. Macam biasa, alasan biasa, tak sempat hihi.

Dengan adanya ammar n akid kat rumah ni memang x menang tgn. Dapat2 plaj akid yang dah nak jalan. Yup! JALAN! Ok! Dia sudah berdiri 5 hari lepas. Esok baru masuk 9 bulan. Cepat? Memang sgt cepat. Tgh type entry ni pun dia tgh guling2 atas perut.

Ok..bab akid nanti kita update entry lain ek. Sekarang mau cerita pasal terible two. Pada sesiapa yang tak tau, terible two ni merujuk pada perangai budak yang masuk umur 2 tahun. Perangai apa? Perangai yang membuatkan ko taruk nafas dalam2, panjang2 and kekadang buat ko rasa apa lah salah ko hihi.

Haa..sekarang aku tgh hadapi terible two. Ammar la..sapa lagi. Kekadang aku sendiri dah jadi macam tarzan.

Ok..meh aku list apa perangai yang dia selalu buat ek

1. Tak mau mandi. Malas mandi. Kena pujuk bagi dia bawa lori la, kereta la, bus la etc bawa masuk bilik air.

2. Tak nak basuh poo2 or x nak salin pampers. Kena bergaduh dulu baru ok.

3. Gi mana2 (jalan2) x mau masuk stroller. Kalau masuk sekejap jek. Dia nak lari, lari dan lari. Kalau x dapat dia akan jerit2 sekuat ati. Nak lagi best guling2. Sampai ade sekali tu rasa frust giler. Sbb bukan selalu dapat jalan2 kan. Sekali dia buat perangai.

4. Tolak n pukul akid. Time sayang memang sayang giler la. Tapi kalau akid nak main ngan dia or kacau dia sure kena la akid tu. Puas dah tegur cara baik. Kekadang geram gak

Ok..4 kat atas ni adalah major la. Ada yang minor tapi still boleh handle lagi.

So, korang hadapi benda yang sama x?

12 comments:

Allene said...

lin sorang ni pun selalu berperang dengan anak... lagi2 bab tukar pampers... aduh... seksa...

antalya said...

mya pon byk perangai terrible two dia tu. bila kena marah sure nk menangis beria2. dah kesian pulak.tp mmg sgt2 menduga dan menguji kesabaran lah proses membesarkan anak2 ni huhuu

aimaniman said...

sama jer..

akak bukan terrible 2 tp triple terrible taw,.. rasa penat sangat2, tuw yg akak hantar yg kecik p taska, akak jaga 2 jer kat rumah,..

harzharun said...

saspen pulak nak tunggi qasyaf masuk 2 tahun...haha

Legally Pink said...

Hah, sangat betul. My son pun bab taknak tukar diaper tu, sama sangat!!

MyRule said...

Allene, hehe, cuba try 2 plak ;p

MyRule said...

Mya pun sama? Keja pun x stress cani kan. First time i stress bila jadi housewife ;)

MyRule said...

Waa..saya salute la kak. Saya yang 2 org ni pun memang sgt2la jadi tarzan kat umah ni. Kekadang tak tau nk buat cane huhu

MyRule said...

Harz, ammar start buat perangai since lepas pantang. Skang bila 2 tahun kira paling power la. Kekadang rasa macam nak back time balik, repair mana yang i silap hehe

MyRule said...

Kitarg beli pampers seluar tu. Emmm...bolehla kuarangkan masalah skit...skit je la

mRs.fAriDnAnA said...

hehehe...na pun sme laa...kesian kat akif slu jer kena marah tp tula ckp slow2 lg die bt dekkk jer...jd tarzan jela ble kat umh =.='

MyRule said...

Kalau ckp slow, jam tu je la dia slow. Pastu jerit balik. Sakit telinga wooo