}

Jom Click beramai2.. ~wink~

Ammar Jr.

 Baby Birthday Ticker Ticker

Monday, August 12, 2013

Solat aidilfitri.

Dulu, masa bujang selalu pergi solat raya kat masjid. Kat Melaka, memang orang perempuan ramai gi solat raya kat masjid. Tapi lepas kahwin, memang tak pernah gi. Bila raya kat muar, orang perempuan kat rumah encik usrule tak gi solat raya.

Sepatutnyer, tahun ni kitaorang beraya di Muar. Tapi, tiba-tiba encik usrule kata kita beraya di Melaka dulu lah. Reason? PIL raya kedua baru balik Muar. FIL kena kerja pagi raya. Mummy pun senyum lebar sambil kata OK...hihi.

Kitaorg dah berada di Melaka sejak Ahad, tanpa encik usrule. Nenek Leila ada menyuarakan keinginan untuk bawa Ammar solat terawih. Ooo...mummy tak confident. Buatnyer dia lari pusing satu masjid kang hehe.

So, nenek Leila janji ngan Ammar Hafiy nak bawa gi solat raya. Haaa...kitaorang pun rasa dah sampai masanya kena cuba bawa both domoks ke masjid. Lagipun solat sunat and ramai gi. Kitaorang memang beramai2 gi solat raya.

Pagi2 raya, ammar sudah siap. Ye la..lama dah dia dok sebut2 nak gi masjid. Tiap2 kali lalu depan masjid ok.

Kat masjid kami sengaja pilih saf belakang n paling tepi. Puas pesan kat ammar, kalau org solat dia pun kena solat. No jerit2 n lari2. Dia kata ok.

Bila orang semua dah start bangun nak solat, dia pun bangun. And YES, dia solat sampai abis. FULL STEP! Rasa macam nak nanges jek masa tu.

Akid plak, as expected la. Time org bagun nak start solat dia pun nak ngempeng. Bagi botol, x mau. Terpaksalah mummy dia korbankan solat sunat aidilfitri :)

Jadi, nenek kata ammar lulus. Next time balik boleh ikut nenek gi masjid... :)






Ni dah sudah solat, minum susu. Sangat behave.



Masa ni on the way gi masjid. Dgn pak busu addeen n nekchik

posted from Bloggeroid

Friday, August 2, 2013

Kami nak balik kampung dah.... :)

As Salam Ramadhan semua...

Arini ari Jumaat terakhir di bulan Ramadhan ni. Semoga kita dapat manafaatkan beberapa hari lagi ni. Aku? huhu..ikhlas cakap, memang x dapat buat banyak. Ala2 cukuo makan je. Takperlah, harap2 umur dipanjangkan, bila domoks besar skit dapat buat mana yang terkurang sekarang ni.

Malam ni, or esok pagi kitaorang akan meninggalkan Shah Alam ni. Oh yeahhh! mari kita balik kampung. Kitaorang akan balik Muar weekend ni. Berbuka puasa dengan Nenek encik usrule. Ahad malam baru balik Melaka jumpa nenek Leila Domoks. Encik usrule plak, Ahad malam balik Shah Alam balik coz dia still keja sampai Selasa. Aku and Domok akan tinggal kat umah mak aku. Dah lama x spend time kat kampung.

Pastu Rabu kitaorang akan balik Muar balik. Tahun ni turn Encik Usrule. Waaa..beza ok raya kat Muar and Melaka. Kat Muar, i love their food. Banyak sungguh makanan. Tapi, jenjalan..non ado. Kat Melaka plak..meriah. Jalan kunjung mengunjung sanak sedara dari pagi sampai ke petang. Makanan? Tak sebanyak kat Muar la. Tapi dah kenyang makan kat umah orang hehehhe.

Bab baju raya, memang dah settle. Awal2 lagi dah settle. Kita bersederhana je la. Tahun ni tema warna adalah purple. Tema ditentukan mengikut warna baju melayu domoks yang ada kat kedai yang kitaorang pernah beli last year. See, simple je kan? X mampu ok, nak gi ukur shopping semua. Ye la, kitaorang kalau gi memana kena bawa domoks. So, tidaklah nak bershopping bagai ngan the Domoks...hehehe

Seronok bila anak dah besar skit ni. Ammar dah mula faham skit pasal pose n raya. Alaa..bagi dia tau yang happenning la. Kita dedulu pun macam tu gak kan. Ammar asikla dok tepon nenek Leila dia minta api raya. Muahahha..tau x apa dia api raya? Tu ha...pelita raya yang orang pasang kat laman umah tu. Gara2dia tengok kat tb. Minta kat mummy, mummy dia jawab..nanti kita tepon nenek Leila, kita mintak nenek Leila ye. Muahahhaa...sudahnyer, kalau tepon nenek Leila, itulah yang dia minta. Tergelak besau nenek dia...

Okla..actually, nak ucapkan Selamat Hari Raya Aidilfitri. Maaf Zahir Dan Batin buat semua. Nanti kalau sempat kita bersiaran langsung di Hari Raya plak.

Saper2 yang beraya dia area Durian Tunggal Melaka and bandar Muar, meh arr singgah umah..   :)


Ps:  Jom tengok aksi The Domoks testing baju raya... Daaa