}

Jom Click beramai2.. ~wink~

Ammar Jr.

 Baby Birthday Ticker Ticker

Thursday, June 30, 2011

[iPad MySuperKids] Cabaran #1

Sempena tema KELAHIRAN

Meh kita cita pasal kelahiran domok2..saper lagi kan

Budak yang mahu lihat dunia sebulan lebih awal.. :P





20 Sept 2010...11 pm.. Salam Medical Centre Shah Alam. Encik Usrule baru on d way from Melaka.


21 Sept 2010.. 3.44am.. Encik usrule sempat menhadirkan diri, menemani serta mengazankan..~wink~


Assalammualaikum Ammar Hafiy..:p



Tidak lupa juga ini..di bawa pulang sebagai kenangan...


Ooo..gambar pertama babah and Ammar...so sweet kan..?


Ok..dekat skit..ini lah dia budak yang dalam perut tu selama 36 Minggu.


Oooppps...crop jap.. Hisapan yang pertama...Both babah and mummy rasa bahagia sgt2.


Tu dia...officemate mummy and ex- officemate babah dtg menjenguk org baru.


Rumah pertama selepas Salam. Rumah nenda. Bertemu Atif...


Kembali ke rumah nenek di Melaka.


Oooo..kembali ke hospital. Demam panas menjengah.


Diikuti demam kuning.


5 Hari 4 Malam yang sgt panjang buat babah and Mummy..huhuhu


Siannyer..


Alahai..Cepat2 sembuh ye..



Akhirnya..kembali jua ke pangkuan babah and mummy...


Babah and mummy LOVE u so much....

“Entry ini ditulis untuk cabaran #1 iPad MySuperKids yang direviu oleh  Kumpulan B – Nor Haryati Yahaya

Thursday, June 23, 2011

Mummy....Ammar dah boleh jalan..

Oooo..pandainyer anak mummy..

Punyerlah banyak mainan yang babah and mummy beli...

Latest Mummy belikan ni


Ammar main kejap2 jek..

Ammar main bahagian depan je..

Patutla..kalau babah x send gambar kat bawah ni...

Sure mummy x tau..

Ammar ader mainan yang lagi best..

Best in d world kan..

Aperlah sgt ngan push walker cap Fisher Price mummy tu kan..



Tengok..kan Ammar dah kata..Ammar boleh jalan dah..


dengan muka yang sgt eksyen...


U turn plak.. (abaikan umah yang bersepah tu.ek)


Montot ammar syeksyi tak mummy?...hehehe

ye la..nanti jap lagi nekyang jerit Ammar wat main ampaian nek yang..

mummy x tolong ek...


Hot And Roll

Salam..

Aku jarang cerita pasal makan kan? Bukan aper, selalu macam nak cerita, nak amik gambar. Tapi bila makanan dah terhidang atas meja, dan2 tu gak terus terlupa nak snap gambau. Licin terus…muahahaha

Tapi Selasa petang aritu, sempena adik aku balik keja awal (dia kena monitor student exam) kitaorg pun gi la jalan2 kat Plaza Shah Alam. Biasela, mula2 alasan nak jalan2 and windows shopping je. 

Tapi bila kuar dari Plaza Shah Alam tu berbondong2 beg plastic. Dapat lah sambar romper+hood untuk baju raya domok2. Kaler coklat lagi. Siap stripes kat dada. Kalau x beli 3 helai. Tapi sebab 1 lagi romper tu plain putih (Ammar dah banyak romper putih) and satu lagi yang sgt smart (ader collar and stripes kat dada) tu tinggal sehelai and saiz dia macam ngam2 je ngan Ammar, terus x jadi beli. 

Itupun hampir tergagal nak beli baju tido Ammar, 2 pasang rm50. Hampir tergagal juga dgn coverall yang ala2 jeans lusuh and kain jeans dia sgt lembut (Ammar udah ader 4 helai coverall).
Ok..stop citer tergagal, dah penat shopping..kitaorg gi makan. Mula2 makan kat Kopitiam. Set Meal. Harga RM13.90. Ok. Menarik sebab ader fried wantan, nasi, ayam bijan, sayur and sup bebola. Adik aku order mee. 
Sekali sampai…………… uwaaaaaa…... skit giler. Mana kenyang!!
Series..memang skit. Rasa macam x berbaloi. Sup banyak la. Yang lelain skit. AYam lagi la. Adik aku dah gelak2. Tapi sedap…heheh

Lepas je makan.. X boleh blah. Aku lapar lagi :P
Aku ajak adik aku cari makan lagi.

Kat depan skit dari kopitiam tu, ader satu booth. Adik aku tetiba ckp.. food dia macam ina makan kat Taylors la. Sekali..memang pun Franchise yang sama dia selalu makan kat Taylors tu.

Aku pun aper lagi. Tanya yang mana sedap.
Dia suh aku beli savoury Paratha chicken cheese. Rm3.90.

Kitaorg tapau bawa balik umah.

MAsa dalam keta tu, bau dia..langatla lazat.

Lepas jek mandi and solat terus aku amik dan makan.
Rasanyer?????

Mak aihhh!! Sedap… sgt sedap. Menyesal beli satu je.

Kalau nak try..meh gi tgk website dia. Cari kat mana ader booth dia.

Kat Selangor and KL banyak.

Yeahh!! Kat Melaka pun ader..



"Contest by Ciare Baha: Priceless moment with my baby"



Nama Baby : ammar Hafiy Mohd Asrul

Nama Mummy : Myrule

DOB : 21 Sept 2011

POB : Shah Alam Selangor




Ditaja oleh   ALA ANGGUN BUTIK


Terms and Condition:
  1. Tarikh peryertaan bermula dari 31 Mei 2011 dan tarikh tutupnya pula adalah 25 Jun 2011
  2. Umur bayi adalah bermula dari 1 hari - 3 tahun. Pendek cerita, 3 tahun 1 hari dah tak boleh join. Hehe, kejam ke?  Make sure itu anak uols, jgn ciplak anak orang lain. HUHU. Nyatakan nama anak, date of birth etc etc like tempat lahir,
  3. Pastikan kesemua syarat di 'How to participate?' dilaksanakan. Kalo tak buat tolak markah ekk.
  4. 1 peserta = 1 entry = 1 gambar sahaja dibenarkan.

Wednesday, June 22, 2011

Preloved Item?

Salam...

Rasa2 macam nak jual barang2 preloved la..

Rasa2 macam nak buat housekeeping kat umah sect 18, umah sect 19 and kat Melaka.

Ader kasut yang beli, baru pakai sekali.. baju yang beli..tapi x pakai2 or pakai sekali jek..tudung or shawl jgn cakap la. Beg pun camtu gak.

Ok x?

Blog dah buat dah. Kat sini 

Tapi x upload aper2 lagi.. :P

Wordless Wednesday








Tuesday, June 21, 2011

GA Ashraf Sudah 1 Tahun




Syarat dan Terma


buat satu entry dan tepek banner ni serta linkkan sahaja..


pastu just wish tuk besday Ashraf...


"GA Ashraf Sudah 1 Tahun"


tak perlu follow, tak perlu tepek kt sidebar, tak perlu tag -


(kalau buat pun takpa...kta tak marah hee)




jgn lupa tglkan link kat komen entry ni...




Hadiah


akan diupdate kemudian




Tarikh Tutup


25 June 2011


sempena besday ashraf and insyaAllah duit bonus dah keluar

Pernah dengar statement ni x?


“Bila nak tambah lagi?”
“Takkan sorang jek.. bagi lah kawan kat Ammar”
“uik..takkan merancang..nanti bla bla bla…”

Pastu statement ni plak?
“Aik..baby tecit lagi, dah pregnant”
“Tetiap taun ko beranak ye”
“ko x merancang ke?”

Muahahah..aku rasa korang pun dapat statement2 macam di atas kan? Tak banyak pun, sure sebijik dapat gak kan?

Aku pun dapat gak. Statement yang belah atas la. Yang belah bawah x lagi. Tak banyak, tapi ader dapat gak.  Tapi statement paling x bijak aderlah dari sorang operator ni. Naper aku kata dia x bijak? Sebab soalan dia macam ni…

Z : Akak bila nak tambah lagi (masa dia Tanya umur Ammar baru dalam 4 or 5 bulan kot)
A : Sabar2la..ammar pun tecit lagi. Tunggu dok sekali (dia tau aku PJJ ngan Ammar + encik usrule tapi lagi mau tanya)

Tapi sebenarnyer aku nak jawab camni
“KO tu bila lagi? Kawen dekat setahun dah? Dok sibuk2 tanya org. Nanti org bagi sedas dua kat ko..baru ko tau”, Tapi x sampai hati. Takut dia nangis kat situ gak.. :p

Haaa…perasan tak? Minah ni..dia sendiri x pregnant lagi, tapi dok bz body kat aku yang at least dah ader sorang anak ni. Tak pernah plak terlintas nak Tanya dia pasal anak..even kat laki dia (laki dia deskmate aku) pun aku x pernah Tanya. 

Ni la orang2 kita. Bila takder, sibuk2 tanya. Bila dah ader, pun sibuk Tanya lagi. And bila tambah lagi dalam waktu terdekat, mengata. Lambat tambah, pun mengata gak. Diorg x tau ke yang tu semua rezeki. Camner ko plan pun, sebagus mana ko plan pun kalau Allah dah nak kasi..saper pun x boleh nafikan..

So far, aku jawabla..Ammar tecit lagi. Lagipun kitaorg kan PJJ.  So better tumpukan kat Ammar jek. At least la sampai Ammar 2 tahun. Paling2 kurang pun sampai kitaorg dok sekali balik. Bukan aper..aku baca blog Aishah Rahim dan Nadxoxo. NAdxoxo ni period dia dah lewat. Dia risau sebab Zahin tecit lagi. Lebih kurang sebaya Ammar. Aishah Rahim ni plak, dia pregnant. Nasyriq pun lebih kurang sebaya Ammar. Aishah memula macam stress and x dapat terima yang dia pregnant, Dia takut Nasyriq x cukup kasih saying and perhatian. Dia risau orang akan mengata.  Sampai dia TERfikir nak gugurkan baby tu. Tengok!! Betapa kuatnyer penangan statement2 kat atas tu.

Itu dia memang stay ngan anak dia. So, macam aku ni lagi la. Cuma time weekend je ngan Ammar. So, memang kalau boleh biarlah sampai 2 tahun. Lagipun Ammar kan menyusu. Tapi…tapi kalau plan camner pun..kalau Allah nak bagi, redha je la.

Kekadang yang Tanya tu sendiri pun x tgk diri sendiri. Contoh macam kes budak yang Tanya aku tu. Kekadang yang Tanya or buat statement tu, x kawen lagi. Diri sendiri pun x tau kalau dia kawen nanti camne. Samada ader anak, takder anak or anak berderet2. Dan bagi mak2 budak yang dah anak pun, x boleh gak bagi statement camtu, kena fikir..esok2 anak  korang kena camtu.. cane?

Ok..aku nak bagi satu contoh. Contoh real punyer. Abang aku. Dia kawen muda. Lepas grad terus kawen. Kakak ipar aku sebaya dia gak. Anak memang rapat2 la. Memang meriah umah dia. Tapi sekarang..idup dah relaks. Umur 35, dah boleh enjoy laki bini. Anak first darjah 5, no. dua darjah 4. No 3 darjah 2 dan no. 4, 6 tahun kot. Yang bongsu plak dah 2 tahun lebih.  Dah boleh gi honeymoon berdua ke oversea. 

Sebenarnyer la..aku type ni semua just nak bagitau, kalau rasa2 nak bagi statement2 macam di atas tu, sila la pk banyak kali. Pandailah diorg nak menguruskan keluarga diorg. Uruskan anak2 diorg.  Rezeki  Allah bagi. Rezeki juga di tangan Allah. Tak rasa macam mempersoalkan aper rezeki yang Allah bagi ke?

Monday, June 20, 2011

Naper ni sayang...







Buat perangai ek?...



Siap tolak2 ni?


Lari nampaknyer?



Nangis plak dah...

eipp..ngadu ngan nenek ek? 



Amboi..mentang2 nenek ader kat belakang..garangnyer... 



Aik..baik plak..


tau pun bersalah..


Naper ni?


La..comotnyer...heheh


Ok..kalau dah baring ni..baik stop je la..x berjaya nyer..

Haaa..macam ni la kalau nak bagi makan kat Ammar. Last2 dapat la 3,4 sudu lepas kat mulut dia...

Sudu first and second dgn rela hati..after that macam kat atas tuuu... ~wink~

Sunday, June 19, 2011

Fathers day





Sebelum ni aku memang x pernah sambut Fathers Day. Kalau Mothers Day tu, memang every year la. Kalau x sempat balik, sekurang2nyer wish kat mak aku, makcik2 and nenek.

Tapi this year, first time sambut Mothers day. Baru layak lepas ader Ammar. Actually x expect pun yang encik usrule akan wish ke aper ke. Lelaki kan.

Tapi petang sehari sebelum mothers  day tu kitaorg kuar bawa Ammar gi taman. Pastu encik usrule ajak gi shopping. Masa dalam keta,  aku tanya lah dia nak beli aper. Sebab kitaorg memang x der plan nak beli apa2. Sambil senyum encik usrule cakap nak beli hadiah untuk Mothers Day.

Series..memang x expect pun. Then dapatlah sepasang sandal yang comel.  Sebenarnyer, bukan pasal hadiah, tapi ia lebih pada ingatan. Bila encik usrule ingat dan wish pun aku dah cukup happy. 


Yeah..suamiku ingat. Dia x pandang remeh benda camni. Ia menambah seri dalam idup kitaorg ni. Idup berjauhan ni sunyi tau. 


Kekadang makan sorang2, rasa x best. Tido pun sorang2 (opsss…yang ni tipu..), ingat suami and anak yang jauh dia mata tapi dekat dihati. 


Kadang2 rindu, tapi macam kesian nak citer kat encik usrule. Sebab dia pun penat balik keja, jaga Ammar lagi. Tapi bila berjumpa,  2 hari 3 malam tu rasa berbunga2. Setiap waktu rasa nak bertiga2an je. Tak nak org lain kacau.

Tapikan, kadang kala hati luluh gak bila dialog2 kat bawah ni berlaku

A = Aku
E = encik usrule

Dialog 1
A: Abang makan aper?
E: Makan nasi. Skit je. X kena ngan selera abang.

Dialog 2
A: Ammar buat perangai malam tadi?
E: Buat, 2,3 kali gak.
A: Pastu?
E: Abang pujuk, dukung dia sampai dia tido.

Dialog 3
A:  Tengah buat aper?
E:  Tengah basuh yak Ammar. Jap lagi nak bagi susu. Dia x nak tido la. Nak main2 jek.

Dialog 4
A: Abang Bz ke?
E: Tak sgt, tapi tgh jahit butang baju tshirt ni.

Dan banyak lagi lah dialog2 yang menyentuh hati.
Bukan sebab encik usrule x boleh buat benda2 tu. Sebagai suami dia kena tolongla kan. Tapi kena buat perkara2 tu 5 hari berterusan tanpa aku tu yang buat aku sedih.

Bila berjauhan macam ni, banyak benda yang dia kena buat sendiri.  Memang independent la. 


Sampaikan Ammar sendiri pun memang rapat ngan dia la. Kalau tgk diorg berdua ni memang sgt cute ok.

Rasanyer kalau benda kat bawah ni untuk encik usrule..ok tak?






Ps: Hari ni encik usrule kena OT. Malam tadi plak nenek aku buat kenduri. So bila kitaorg nak celebrate ni..?

Friday, June 17, 2011

wildcutecat 1st giveaway: your baby's laugh photo contest

Korang...........Jom join...






Nama  :  Ammar Hafiy Mohd Asrul

DOB : 21 Sept 2010

Date gambar :  April 2011

Nama Ibu  : Myrule


cara-cara dan syarat nak join contest ni:

1. terbuka kepada sesiapa sahaja yang mempunyai blog dan ada baby/anak.
2. mesti la warganegara malaysia. (ada ke mat salleh nak join? huhuhuhu).
3. mesti jadi follower blog wildcutecat ini. 
4. buat entri khas untuk join contest ini dengan tajuk "wildcutecat 1st giveaway: your baby's laugh photo contest" dan letakkan banner diatas kat entri tu dan linkkan ke entri  ini.
5. letak gambar baby korang yang berusia antara 0-2 tahun yang sedang tegelak. kalau anak korang skang dah berumur lebih dari 2 tahun tapi ada gambar tengah tegelak masa umur 0-2  tahun pun boleh join gak.
6. taipkan juga nama baby, tarikh lahir, tarikh/tahun gambar diambil dan juga nama korang.
7. tinggalkan komen pada entri ini beserta link entri yang korang buat tu ye.
8. itu aje ^_^. senang kan.

contest ni bermula dari 9 Jun 2011 - 24 Jun 2011 (12.00 malam).keputusan akan diumumkan diblog ini pada 30 Jun 2011.
sekiranya contest ini tidak mendapat sambutan iatu kurang dari 5 penyertaan 3 hari sebelum tarikh tutup, contest ini akan terbatal dengan automatik. huhuhu. 

hadiah-hadiah yang ditawarkan:

1. pemenang pertama - hadiah bernilai RM50.

story book pillow






2. pemenang kedua - hadiah bernilai RM36.

Mr Catterpillar
dan

Cloth Book For Babies (Flufft Chick)

3.pemenang ketiga - hadiah bernilai RM23.
3D Campbell Soft Books Cosy Cuddler (zebra)
dan

Cloth Book For Babies (Squishy Turtle)


so, korang...jom join.

* hadiah ni aku beli kat sini. beli khas untuk contest ni. so, boleh tengok price dia kalau tak caya. huhuhu. and kalau nak beli sendiri pun bole jenguk blog tu jugak.


* tuan punya blog berhak mengubah syarat-syarat penyertaan sekiranya perlu.

Thursday, June 16, 2011

Rindu AMMAR HAFIY

Oooo...rindu......................... :(

Wednesday, June 15, 2011

Galaxy Tab vs Ipad2

Ini


or ini




tgk sini...thanks pada owner blog ya  

Tuesday, June 14, 2011

1 Jun Yang Istimewa - My 1st Mini Contest

Jom join! ~wink~


Nak join sebab nak citer kenapa aku nak susukan Ammar.

Ooo..ok..selain reason yang itu tanggungajawab ibu (kalau diizinkan Allah), baby susu ibu sihat dan juga segala kebaikan susu ibu la kan.

Sebabnyer, aku JAUH dgn Ammar.

Jauh maksuda aku..dari segi lokasi. Dari Isnin pagi sampaila Jumaat petang.

Aku mau ikatan antara aku and Ammar sentiasa erat.

Aku mau dia ingat bau aku.

Aku mau dia still perlukan aku time aku takder.

Opss..bukan aku nak kata dia lupa kat aku kalau aku jauh. Cuma mungkin kurang la. 

Aku nak Ammar tau, walau jauh caner pun aku, tetap mau bagi dia yang terbaik dengan izin Allah.

Sejak pregnantkan Ammar lagi aku dah niat nak susukan Ammar. ramai yang x percaya.

Dan hasilnyer, 8 bulan lebih Ammar masih menyusu badan sepenuhnyer. 

Terima kasih Allah.



Sempena Hari Susu Sedunia yang disambut hari ini, 1 Jun, saya akan berikan sesuatu yang istimewa buat pembaca setia blog saya ini. Juga sempena pembukaan Stor Shaklee saya, saya nak buat satu mini contest. Simple je... Sesuai untuk ibu-ibu ye...

Syarat-syaratnya mudah saja...

  1. Anda mestilah menjadi follower blog saya nima2niput3.blogspot.com.
  2. Buat simple entri tentang 'Kenapa Saya Mahu Susukan Anak Saya Dengan Susu Ibu?'. Pastikan link ke entri ini ya!
  3. Jangan lupa tinggalkan link entry anda dan ID follower di comment entri ini.
  4. Tag 2 orang je... Tapi, kalau lebih pun takpe...
  5. Contest bermula 1 hingga 20 Jun 2011. Pengumuman pemenang akan dibuat selewat-lewatnya 30 Jun ya!

Hadiahnya :
1 set trial pack (boleh pilih sama ada Set A, B, D atau G) bersama 8 bonus tambahan...
  • PERCUMA Penghantaran
  • PERCUMA hadiah istimewa (free gift)
  • PERCUMA TIPS EKSKLUSIF mempercepatkan penghasilan susu ibu melalui vitamin.
  • PERCUMA bekas berKUALITI & kedap udara
  • PERCUMA flyer panduan
  • PERCUMA menyertai laman sosial khas yang dipantau oleh mereka yang berpengalaman dalam pemakanan tambahan.
  • PERCUMA Pautan jaringan panel Shaklee Euphoria (kumpulan Pengasas Shaklee Trial Pack)
  • Diskaun khas untuk pembelian fullpack.
Jadi, apa tunggu lagi? Jom Join!

Mau Tag