}

Jom Click beramai2.. ~wink~

Ammar Jr.

 Baby Birthday Ticker Ticker

Saturday, April 30, 2011

Pureen Warehouse

Salam..

Ni auto entry ye..

Ketika ini mungkin aku tengah guling2 ngan Ammar and encik usrule di Muar.. ~wink~

Ammar sgt behave..macam aku citer kat entry contest sebelum ni.

Boleh je dia nangis..sebab panas..sebab nak susu..sebab x selesa.

Aku x kan marah..encik usrule pun x kan marah..

Sebab kami faham.. Dia baby lagi..

Hasil rembatan..


Stock untuk umah Melaka


Stock yang dah siap dibahagikan..Umah Muar, Shah Alam, Melaka and brg kiriman Adik encik usrule


Stock lebihan..


Baju..x banyak..sebab baju ammar dah banyak..hehhee

Then Ahad pagi b4 gi main bowling..sempat lagi gi sambar Huggies kat Giant and tesco.. Murah weii..



Abis setengah ribu untuk Ammar saje..

Friday, April 29, 2011




Apa yang perlu anda lakukan?
  • Jadi FOLLOWER blog AkuNoi. Maka pada mereka yang bukan follower tetapi ingin ikut menyertai peraduan ini, silalah jadi pengikut ajaran sosat blog me yang tidak sepertinya ini.
         Done
  • Anda hanya perlu ceritakan secara ringkas (kira-kira 100 patah perkataan) pengamalan yang paling seronok, paling sedih, paling geram, paling giler atau sewaktu dengannya antara anda dengan anak/anak-anak anda.
          Citer ni sebenarnyer baru lagi. Disebabkan life kitaorg yang PJJ ni, time weekend jek sure kitaorg takkan tinggalkan Ammar. Gi mana2 pun angkut Ammar sekali. Tapi sabtu lepas kitaorg mau gi Pureen Warehouse. Takkan nak bawa ammar kan? Tinggalkan dia?? Oooo.. NO! Dahla weekeday kena tinggal..weekend pun mau tinggal gak ke? 

Jadi..kitaorg decide untuk bawa juga. Walaupun ramai yang kata jangan bawa baby, tetap kitaorg bawa gak. Berbakul2 nasihat kitaorg kat ammar. Ammar..pls jgn nangis ye, ammar..tempat kita nak gi ni panas skit and ramai org..ammar...bla bla bla..

Sampai je sana, ammar terus dipindah ke carrier. Mula2 encik usrule bawa. Aku gi pilih baju. Ammar ok aje. Tgk keliling sambil senyum2 kat kitaorg. Lepas tu encik usrule pass Ammar kat aku. Encik usrule gi pilih barang. Aku duduk la kat tepi tu sambil borak2 ngan ammar. Nyanyi..borak lagi..gelak2. Ammar skit x nangis. Dia siap nak jenguk lagi baby2 lain yang nangis. Ader banyak kali gak bila aku pandang tempat lain and pandang dia balik..dia tgh bagi pandangan tajam kat aku seakan memahami sambil tersenyum. Sampailah encik usrule beratur and kitaorg abis bayar. Ammar still behave sgt2. Masa tunggu encik usrule amik keta pun ammar still bergurau2 ngan aku.

Masuk jek keta..Ammar terus buat muncung burung mau kan upah. Ooo..my baby sagt memahami. Dia tau mummynyer jauh, time weekend je la masa untuk bergurau, berpelukan, menyusu direct dan macam2 lagi. Jadi dia menjadi anak yang baik agar sentiasa dapat berada disamping mummy, tak kisahlah dimana. 

Mummy luv u so much sayang..terima kasih coz memahami..

  • Anda HARUS sertakan sekeping gambar yang pada pendapat anda paling menggambarkan kemesraan perasaan kasih sayang anda kepada anak/anak-anak anda.

  • Letakkan gambar header peraduan ini di entry penyertaan anda dan tinggalkan link entry anda itu disini.

Done..kat atas

  • Tarikh tutup penyertaan adalah pada tengah hari (12 noon), Ahad, 8hb Mei 2011 iaitu pada hari sambutan Hari Ibu.
SELAMAT MENYAMBUT HARI IBU BUAT SEMUA IBU TIDAK KIRA DIMANA SAHAJA

    Hadiah-hadiah yang ditawarkan:
    • Pemenang Pertama:Voucher Jaya Jusco dan MPH bernilai RM50
    • Pemenang Kedua: Voucher Jaya Jusco dan MPH bernilai RM30
    • Pemenang Ketiga: Voucher Jaya Jusco dan MPH bernilai RM20
     Pemilihan Pemenang adalah berdasarkan gabungan cerita yang kreatif dan gambar yang menarik oleh juri-juri jemputan.

    Sebatang gigi

    Salam..

    Ammar dah ader GIGI.. ~wink~

    Baru sebatang je tumbuh. Bahagian bawah.

    Sebatang lagi akan menyusul x lama lagi.

    Mula discover Pagi Jumaat minggu lepas ketika Ammar genap 7 Bulan.

    Tapi mak aku ckp, mak aku dah nampak 2,3 hari sebelum tu.

    Ammar amik tangan mak aku and letak kat gusi dia. Dia suruh nenek dia gosokkan.

    Patutla 2 minggu lepas dia demam.

    Mak aku cakap lagi, nasib baik dia x demam teruk. Selalunyer baby demam teruk nak tumbuh gigi. Tapi Ammar aritu malam je kepala dia panas. Pastu siang ader merengek ngada2 skit bila nampak aku.

    Kesannyer..dia ngan selamba test gigi baru dia ketika menyusu. Sakit oiii.

    Nak2 plak.. encik usrule selalu menyakat ammar time dia menyusu. Encik usrule selalu cakap camni "Babah nak gi jalan2..Ammar tinggal". Aper lagi..x tentu arah la mamat sorang ni. Cepat2 dia pusing, tapi nipple x mau lepas. Korang (pompuan saje ye) bayangkan dia pusingkan kepala sambil nipple di dalam mulut dia. 

    Lagi satu, dia suka minum kejap pastu stop. Gi main2..usik sana usik sini. Pastu dtg lagi nak susu. Camtu la sampai 5,6 kali. Kalau pegang x bagi dia main2 dia akan gigit nipple sesuka ati dia. Pastu pandang muka aku sambil buat muka ala2 cute. Dia akan menyusu secara tekun bila dah betul2 lapar atau mengantok.

    Pasal makan plak..jgn tanya la. Aku rasa Ammar ni jenis x suka makan la. Dulu masa aku kecik2 pun, setahun lebih baru makan. Mak aku kata bagila apa pun. Semua aku muntahkan balik. Errr..adakah Ammar mengikut perangai aku?..hihihi

    Bila dia tgk je sudu ngan bowl..automatic muka dah start mau nangis. Bila suap dia tutup mulut dia rapat2. Lepas 2 sudu dia akan melalak macam kena dera. Menangis sungguh2 ni. Nak lagi best..kalau x nangis, dia akan sembur.

    Tapi kalau bagi tembikai or pisang dalam Munchkin Food Feeder bole plak dia makan. Siap tambah lagi. Jadi kitaorg decide lepas ni mau bagi dia makan camtu. Tapi takkan nasi nak masuk dalam tu kan?..
    Tengokla camner nanti. 

    Lagipun, dah google..as long as baby menyusu, should be ok la. Umur bawah setahun ni dia nak kenal rasa jek. Dalam Islam pun ader mengatakan baby lelaki yang minum susu ibu sahaja dan bawah 2 tahun, air kencing dia najis ringan kan. So, memang x der prob kalau dia x makan sgt la malah kalau dia menyusu susu ibu je pun x der masalah. Boleh refer kat sini

    So far la kan.. nampak yang boleh masuk ngan ammar ialah epal, pear, keledek and kentang puree. Lepas la 2 sudu masuk dalam mulut dia. Nasi out..avocado lagi la out. 

    Then ader gak try Heinz yang dalam bottle tu. Pun lepas gak la dalam 2 sudu. Tapi yang ni time travel balik Sri gombak jek. Aritu masa ammar balik shah alam, ader bagi nestum (free sample) and biskut farley rusk. Nestum pun out. Farley rusk ok.. Tapi...nestum tu aku rasa manis..sure ader gula kan..biskut tu pun. So lepas ni kalau boleh memang x mau bagi nestum until dia setahun. Biskut tu pun dah simpan dalam almari. Tunggu dia setahun. Kalau boleh elak, aku nak elakkan bagi yang dalam bottle or packet ni. 

    Tadi plak member aku, Azri kata anak dia makan baby bites. Tak cair di tgn, cair dalam mulut..hehehe. SO, nak kena tgk ingredients dia. Kalau ok, mau letak dalam beg jalan Ammar. Bukannyer ape..Ammar ni memang byk travel, so sebagai back up je la.


    Yang ni aku dapat sample buah2an. OUT!!


    Yang mi beli masa pureen warehouse..Packet besar RM22 x2. Dah simpan sebab ader gula.


    Yang ni..epal..OK. Campur ngan puree homemade.


    Biskut ni keras. Dah beli baru perasan ader contain SIKIT GARAM..bukan brand kat atas ni la. Garam digunakan utk keraskan biskut tu.


    Yang ni baru nak rikki. Aderkah ader gula or garam?

    Thursday, April 28, 2011

    Bila Ammar mula membaca





    Mummy punyer PAMA


    Macam best


    Ammar nak baca bole mummy?


    Ni citer pasal aper?


    Yang ni?


    Jap..Ammar baca..

    Tak abis lagi la mummy..


    Mummy..kenapa abang2 ni muka sama, baju pun sama?


    Ammar nak adik muka sama bole?


    Mummy nak keta merah tu?



    Tanya babah?


    Okla..Ammar dah abis baca,, tq mummy.. :P

    Wednesday, April 27, 2011

    Wordless Wednesday



    Tuesday, April 26, 2011

    0430AM 25042011


    Lenanyer cinta hati babah & mummy ni tido...hihih


    Awalnyer Ammar bangun..nak guling2 ngan mummy dulu ek? Babah tgh siap ye sayang. Jap lagi boleh masuk keta ek. Dalam keta tido tau. Jagan kacau babah drive. Kalau babah ngantok ajak babah borak2 ek. Jumaat petang ni mummy balik. Jgn nakal2 tau.. Luv u so much.

    Monday, April 25, 2011

    Ammar nak makan

    Mummy..ammar nak nasi beriani satu... :P




    Ini budak baru belajar duduk dalam kerusi makan.

    Masa ni kat JM nasi beriani Sri Gombak.. :P


    Amboii..kalau bagi makan, sampai nangis2 x nak makan..macam kena dera, ader hati nak nasi beriani..

    Sunday, April 24, 2011

    Makan2 sudah..bershopping sudah, bowling sudah...jalan sudah...guling2 pun sudah.

    OK..esok masa untuk berpisah kembali...

    Friday, April 22, 2011

    7 Bulan dan Mother's Day Studio Potrait Pakage

    Salam


    Saat entry ni dipublish kemungkinan aku dan Ammar tgh berposing sakan di Studio Kiddie Fotolab






    Sesungguhnyer, setelah mengabdikan gambar sekeluarga ketika Ammar 4 bulan aritu, kali ni ketika Ammar genap 7 Bulan semalam,aku mau mengabdikan gambar berdua bersama Ammar. Kenapa berdua? Sebab pakage tu untu mummy and her child je. Lagipun gambar aku ngan Ammar x byk. Yang banyak gambar encik usrule. Sebab aku yang banyak amikkan. So, encik usrule sila duduk tepi jadi tukang sorak supaya Ammar gelak ek.


    Lepas ni mau balik Sri Gombak rumah parents encik usrule..


    Esok plak mau gi sini



    Tadaaaaa............



    Thursday, April 21, 2011

    GIVEAWAY: WIN BABY CARRIERS (BABYWEARING GEAR) FOR GCDC-KL!

     

    Nak join x?

    Tapi kena cepat tau!!

    Closing date malam ni 11.59 pm.

    Sempena ini


    Oooo...aku mau gi.

    Teringin mau gi.

    Sebab mau menambah collection CD Ammar.

    Encik Usrule sudah bagi greenlight untuk beli CD.

    Sure banyak booth kan?

    Ader sale x? ~wink~

    Esok boleh dapat result dia.

    Hadiah boleh amik Sabtu ni.

    Ringkas kan?

    Ok.. kenapa aku nak HADIAH ni?

    Sebab nyer kitaorg (termasuklah Ammar memang suka mengendong dan dikendong)

    Tapi selalunyer yang mengendong adalah encik usrule la.

    Sebabnyer, Ammar baby yang sihat dan kuat.

    Pada umur 6 bulan dengan berat 8.6 kg, adalah sangat lenguh kalau mengendong dia.

    Opss.. kitaorg memang mengendong dia menggunakan baby Carrier.

    Kami mula mengendong Ammar semasa dia berumur sebulan lagi.

    Mula2 dulu memang ader niat untuk membeli Ring sling.

    Tapi apakan daya. Encik usrule maukan carrier yang Macho dan aku plak maukan ringsling yang berwarna warni, berbelang2 or berbunga2...hehehe

    Akhir kata sepakat kami memilih baby carrier yang plain colour memandangkan encik usrule yang akan selalu menggunakan carrier tu.

    Frust giler la juga kejap.

    Itu yang bila tgk je giveaway ni terus je mau masuk.

    OO...lupa yer mau bagitau yang Ammar aderlah baby CD juga.

    Walaupun masih belum 100%, tapi kitaorg tengah berusaha ke arah itu.

    Babywearing yang aku mau kalau menang aderla ini

    THE STORK SSC by SNUGGBABY


    yang ini


    atau ini


    atau juga yang ini.

    Kenapa?

    Sebab aku suka warna dia yang sgt terang, tidak plain dan juga mudah untuk digunakan.

    Sudah tentu Ammar akan sentiasa tenang dalam kendongan.

    Ini juga dapat memberikan kitaorg dan juga Ammar pengalaman berbeza dalam mengendong dan dikendong.

    Yang pasti ciri2 keselamatan dan keselesaan babywearing yang kitaorg pilih ni terjamin.

    Sebagai ibu bapa dua element tersebut tetap ditangga teratas dalam pilihan kitaorg untuk Ammar.

    Dan kat bawah ni adalah info untuk sesapa yang mau join ya


    Join Malaysian Babywearer’s (MBW) Talk and Demo about Babywearingl 11.00am atGCDC’s Eco & Health Friendly Sales Bazaar!
    Hi everyone! It’s GIVEAWAY time again!! Babywearing & Cloth Diapering are 2 things synonymous to the topic of Natural Parenting. Babywearing indeed creates a strong bond between wearer and child, and helps make daily tasks much more managable, especially if you have a clingy baby.
    Held in conjunction with Great Cloth Diaper Change -KL (which is happening on Earth Day, 23 April 2011).
    Proudly Malaysian brands of baby carrirs are generously sponsoring these prizes for you to win:

    1 x The Stork SSC by SNUGGbaby

    1 x Mei Tai by NeezaNeedles

    1 x Ring Sling by Deana Design

    ***************
    IMPORTANT RULES:
    1. Contest open to a anyone residing in Malaysia.
    2. This contest ends on at 11.59PM Thursday, 21 April 2011. Yes, this contest will only run for a very limited time!!
    3. Winners will be notified on the next day (FRIDAY), and MUST ATTEND the Prize-giving ceremony during MBW’s Talk session at GCDC’s Eco & Health Friendly Sales Bazaar at Scriptory Box, Puchong on 23 April. Representatives may collect the prizes on behalf of the winners (please inform us earlier).
    4. If any winner(s), or their representative is not present during the ceremony, the prize will be forfeited and another winner will then be chosen.
    5. Only ONE (1) entry per participant please.
    HOW TO ENTER?
    1. Create a Facebook Note, Blog Post or E-Mail to CDM mail icon with title “I Want to Win Babywearing Gears for Great Cloth Diaper Change – KL!”
    2. Share with us, in Malay/English: “How would you describe your IDEAL or DREAM baby carrier?” (Huraikan ciri-ciri baby carrier idaman anda). Be as creative as you want, tell us the carrier’s design, type (Ring Sling? Mei Tai? SSC? Pouch?), colour, print, functions, extra features, etc. Try to tell us why you choose those criteria, and why it is important to you. You may also add in pictures to “spice” up your entry ;)
    3. Optional: Tell us which carrier you would want to win from the Prizes displayed above and why.
    4. Tell us also if you are currently a Babywearer, or if you are a beginner (do not have any baby carriers).
    5. On your blog post/Facebook Note, please let others know about our events: Link up to theGreat Cloth Diaper Change KL page, and to GCDC’s Eco & Health Friendly Sales Bazaar.
    6. Leave the URL of your blog post in the comments section below (make sure your write your name and e-mail so we can contact you!), or “Tag” Cloth Diaper Malaysia in your Facebook note (so we can actually see the Facebook Note!) To be safe, e-mail to us your URLs along with your phone number/e-mail so we can quickly contact you.
    Prizes Sponsored by:
    SNUGGbabyNeezaNeedlesdeana design
    In Conjunction with:
    Great Cloth Diaper Change

    Lamaze Musical Inchworm

    Salam..

    Inchworm?

    hehehe..macam biase..saya mau beli binatang di bawah ini untuk anak saya.







    Opsss...bukan mau...sudah beli. Tunggu sampai kat Guard kilang ni je.. :p


    Beli kat sini


    Product Description


     The Lamaze Musical Inchworm is full of surprises for baby to discover.   Squeeze the nose to hear a fun song.  Textures and sounds encourage exploration, while bright colors promote visual stimulation.  This little worm can help make tummy time fun!  And, use the ruler on the Inchworm's tummy to track baby's growth.


    This is new design.  Not available in Malaysia market yet.  Those Orange /Green/Pink/Purple inchworms are old design.


    Paling murah kat online yang aku jumpala.

    Bayangkan ammar yang penyerkkan binatang ini...hehehe

    Abisla..dapat gaji je terus beli mainan anak.

    Bukan aper..aritu aku ader terbaca kat babycentre ke kat Whattoexpect, sekarang ni..baby umur ammar dah pandai nak ader something utk dia pegang@peluk. Kalau nak tau dia suka ke x ngan satu barang tu cuba amik. Kalau dia membebel..maknanyer dia suka. Pernah buat kat toktok dia..memang dia macam marah.

    Tapi toktok tu macam kecik plak. At least binatang ni bolehla teman dia tido kan. Kalau time dia rindu kat mummy ke babah ke..boleh binatang ni temankan..hehhe

    Harap2 Ammar suka sgt ngan binatang ni (anak aku aper yang dia x suka..semua benda dia belasah jek) ~wink~



    Ini aderlah gambar toktok Ammar (yang kaler kuning and ijau). Kenapa ader 2? Sebab dia sgt suka..so satu standby kat umah satu lagi dalam beg jalan. Naper nama toktok? itew kena tanya encik usrule.. :)


    Wednesday, April 20, 2011

    Mahkluk Tuhan paling seksi



    Salam..

    Ammar with CD!

    Semoga cepat sembuh dari demam and selesema ye sayang.

    Sian babah mengantuk pi keja sebab jaga Ammar malam tadi.

    Esok petang ikut babah balik umah kita tau..sila duduk diam2 dalam carseat ye. 

    Weekend ni kita banyak nak jalan2 tau.

    Nak gi photoshoot kat studio,

    Balik umah Nenda and Tok Ni,

    Gi pureen warehouse,

    And main bowling ngan bebudak opis mummy.

    Mummy and Babah doakan Ammar cepat sembuh ye sayang..